"Loading..."

Windows 7, wat nu?

Windows 7, wat nu?

Einde Windows 7: Is uw computer nu voor de vuilbak?

Het is bijna zover: Windows 7 is einde carrière. Dit wil zeggen dat er na 14 januari 2020 geen updates meer uitkomen voor deze versie van Windows. Na 14 januari 2020 wordt Windows 7 dan ook bestempeld als een uitermate onveilig besturingssysteem (zeker als de computer is aangesloten aan het internet). Als u Windows 7 gebruikt voor het aansturen van een CNC machine bijvoorbeeld die niet is verbonden met het internet/bedrijfsnetwerk is er niet meteen een probleem.

Maar is uw computer dan klaar voor de vuilbak na 14 januari?

Windows 10

De meest voor de hand liggende optie is een update naar Windows 10. Windows 10 is volgens Microsoft de laatste Windows versie ooit. Deze versie zal verder updates ontvangen op functioneel vlak en beveiligingsvlak. Het grootste voordeel is ook dat de transitie tussen Windows 7 en Windows 10 zeer gemakkelijk is en bovendien gratis. De licentie van Windows 7 is geldig voor een installatie van Windows 10.

Maar voor we de update aansnijden is het belangrijk om even naar de specificaties te kijken van Windows 10. Welke hardware heeft deze Windows versie minimaal nodig om goed uit de voeten te kunnen.

De site van Microsoft haalt volgende minimumvoorwaarden aan:

  • 1 GHz processor of sneller
  • 1 GB geheugen voor 32-bit of 2 GB voor 64-bit (vanaf 3 GB geheugen heb je 64-bit nodig, dus ongeveer altijd)
  • 16 GB opslagcapaciteit voor 32-bit of 32 GB voor 64-bit (wordt tegenwoordig ook altijd gehaald)

U vraagt zich nu af, hoe kan ik dat weten als ik hieraan voldoe? Ook daar heeft Microsoft op gedacht. De toetsencombinatie Windows toets + Pause geeft u hierover meer informatie. Of u gaat via de verkenner, Deze Computer en daar kies je voor eigenschappen. Dan opent zich volgend scherm.

[Screenshot]

Als u in dit scherm al Windows 10 ziet zit u trouwens al safe. Bij processor zie je de GHz staan en eronder hoeveel geheugen uw computer heeft. Door dit na te kijken kan u veilig naar een update gaan. Als dit niet in orde zou zijn kan je hieronder verder lezen.

Update naar Windows 10

Via https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 kan u “Hulpprogramma nu downloaden” klikken. Dit programmaatje zal de update voor Windows 10 begeleiden en zorgen dat de juiste versie op uw pc komt.

  1. U gaat akkoord met de licentieovereenkomst.
  2. Deze pc nu bijwerken.
  3. Windows 10 zal nu gedownload worden.
  4. Als Windows 10 kan geïnstalleerd worden zal u de keuze krijgen over wat je wilt behouden. Voor de vlotste overgang kiest u best voor “Persoonlijke bestanden en apps behouden”, bent u iets avontuurlijker kan u kiezen voor de “Alleen persoonlijke bestanden wilt behouden” optie. Bij de laatste optie moet je wel rekening houden dat je alles van programma’s opnieuw moet installeren zoals Office, Chrome, …
  5. Dan sluit je alle applicaties af die momenteel aan het lopen zijn. Om dan de installatie te starten.
  6. Windows 10 zal nu installeren en zal de computer meerdere malen laten heropstarten. Geen paniek, dit hoort bij de procedure.
  7. Na enige tijd zal Windows 10 u begroeten.

Dankzij deze manier is de update naar Windows 10 gratis als u beschikt over een legale Windows 7.

De pc is niet krachtig genoeg

Als uw pc niet krachtig genoeg is kan u zoeken naar onderdelen die dit wel zijn. Met het nodige geluk kan u met weinig kosten toch een computer maken die krachtig genoeg is. Als dit geen optie is, is er nog een gratis alternatief. Namelijk besturingssystemen gebaseerd op Linux. Er zijn verschillende distributies hiervoor. Een distributie die ik zeker kan aanraden is Pop!_OS van System76. Het ziet er goed uit en is zeer vlot. Hou er wel rekening mee dat Linux nog geen ondersteuning heeft voor Microsoft Office. Microsoft lijkt wel voorbereidingen te doen om met Office naar Linux te komen. De Teams applicatie is hier een eerste stap in.

Oude computers kunnen ook gebruikt worden als netwerkopslag, printerserver of mediaserver.

Mocht het u echt niet lukken om de update te maken van Windows 7 naar Windows 10, laat het me weten. Dan kijk ik samen met u naar de beste oplossing.

Digitale groeten,

Niels